howtouseessentialoils8

Tänään kirjoitan vähän asian vierestä eli muusta kun eteerisistä öljyistä, mutta koska terveellinen ruokavalio on niin tärkeä hyvinvoinnille ja minulle itselleni, ajattelin tehdä aina välillä poikkeuksen. Luin tänään kiinnostavaa kirjaa kiinalaisestä lääketieteestä, johon en ole perehtynyt ollenkaan. Olin kasvissyöjänä ihmeissäni, miten paljon kasviksia kiinalainen lääketiede kehottaa syömään. Olen aina pitänyt kiinalaista ruokavaliota aika lihapainotteisena.

Pääosin kasviksia ja viljaa

Kiinalainen lääketiede suosittelee tuoreista kasviksista ja viljasta koostuvaa ruokavaliota. Tähän moni ehkä kommentoisi, että liika vehnän syönti vähentää heidän energiaansa. Kiinalainen lääketiede kehottaakin välttämään juuri vehnää sekä rasvassa paistettua ruokaa. Kiinalainen lääketiede suositteleekin puolet ruuasta viljoja (pääosin riisi), 20% kasviksia, 15% palkokasveja, 15% hedelmiä ja vain 5% eläinkunnan tuotteita, mukaanlukien maitotuotteet.  Siinä on täysin erilainen ruokaympyrä, mihin meidän 5 miljoonan suomalaiskansa on tottunut meidän lääkäreiltä ja terveydenalan ammattilaisilta näkemään.

Mieleen tuli heti T. Colin Campbellin kirja China Study, jossa vuosikymmeniä tutkittiin kiinalaisten ruokavaliota maaseudun kiinasta niihin kiinalaisiin, joiden elintaso nousi ja he alkoivat syödä sukupolvien myötä enemmän länsimaalaisittain. Elintasosairaudet nousivat sukupolvien edetessä samalle tasolle länsimaalaisten kanssa. Samoin on tutkittu japanilaisia, jotka muuttivat Hawaijille. Tutkimuksisissa verrattiin ensimmäistä sukupolvea kolmanteen sukupolveen, jotka söivät jo länsimaalaista ruokavaliota yhdysvalloissa.

Eläväravinto vastaan ruuan kypsentämienen

Pinnalla on aina välillä elävän ravinnon edut verrattuna kypsennettyyn ruokaan. Kiinalaisen lääketieteen mukaan kypsennetty ruoka ei ole pelkästään maukkaampaa, mutta se vähentää sairastumisen riskiä ja parantaa vastustuskykyä (koska ravintoaineet sulavat ja imeytyvät paremmin). Raa’assa ruuassa on enemmän ravintoaineita ja vitamiineja kun kypsennetyssä, mutta kiinalaisen lääketieteen mukaan, elimistö kykenee käyttämään hyödyksi paremmin kypsennetyn ruuan ravinteet. On kieltämättä tosiasia, että valitettavasti monen keho reagoi huonosti suureen määrään raakoja kasviksia. Olemme niin vieraantuneita “oikeasta” ruuasta.

Olen täysi aloittelija kiinalaisen lääketieteen alalla, mutta osa ystävistäni on kokeillut sen ruokaoppeja. Täytyy sanoa, että kiinnostukseni heräsi tutkimaan asiaa enemmän.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s